Persbericht

Wandelcoaching

Herken je dit? Je kampt met levensvragen waar je geen antwoord op kunt vinden: Doe ik nog het werk dat bij mij past? Kan ik mijn relatie nog redden? Waarom ben ik zo somber en lukt het mij niet om nieuwe lichtpunten in het leven te zien? Het zijn vraagstukken die voor slapeloze nachten en depressieve stemmingen kunnen zorgen. Langzaam ontstaat het gevoel dat je er zonder hulp niet uitkomt. Besef dan, dat je niet de enige bent!

Om de neerwaartse gedachtenspiraal te doorbreken maken veel mensen tegenwoordig gebruik van wandelcoaching. Fred Kamminga is gediplomeerd en geregistreerd wandelcoach en Runningtherapeut bij Outdoorcoaching Noord in Zuidlaren. Door de positieve resultaten die hij met wandelcoaching bereikt, wordt hij in toenemende mate ingeschakeld bij de behandeling van bijvoorbeeld depressiviteit en burn-outs. Wandelcoaching brengt dan ook hoop en herstel in het leven van velen. Maar wat doet een wandelcoach eigenlijk, en waarom is wandelcoaching zo goed voor je? We leggen die vragen aan Fred voor.

Je bent geregistreerd wandelcoach. Maar wat is een wandelcoach eigenlijk?

“Kort samengevat is een wandelcoach een gesprekstherapeut die, tijdens outdoor wandelsessies luistert, analyseert en vragen stelt. Buiten, in de vrije natuur, lopen we naast elkaar, dus zonder hiërarchie en zonder oordeel en praten over de onderwerpen die jij naar voren brengt. Gewoon, zoals jezelf bent. Ontspannen en zonder druk. We praten over de dingen die jou bezighouden en over je zorgen en vraagstukken. Door te luisteren en de juiste vragen te stellen, help ik je om steeds een laag dieper in je gevoelsleven te komen en op die manier je vraagstukken aan te pakken. En dát werkt!”

Waarom ga je met je klant buiten wandelen?

“Laten we vooropstellen dat bewegen sowieso goed voor je is. Door te bewegen maakt je lichaam stoffen aan die je blikveld verruimen. Wat wandelcoaching of runningtherapie zo waardevol maakt, is dat je niet alleen lichamelijk, maar vooral geestelijk en emotioneel in beweging komt. Het dagelijkse leven slokt je vaak helemaal op, waardoor je nauwelijks tijd hebt om echt met jezelf bezig te zijn. Door de ruimte op te zoeken en in de vrije natuur je gedachten de vrije loop te geven, kom je tot prachtige en verhelderende inzichten. Ruimte geeft ruimte! Een prikkelvrije en inspirerende omgeving zoals de vrije natuur, is dan een ideale plek om met elkaar te praten. De wind in je haren, de zon op je gezicht en het frisse groen van de omgeving nodigen direct uit om met elkaar te praten.”

Wat versta je onder een prikkelvrije en inspirerende omgeving?

“Tijdens de wandelsessie is het belangrijk dat we een omgeving opzoeken die vrij is van dagelijkse prikkels. Geen telefoon, geen e-mail en geen andere verstorende zaken. En daarvoor kun je op allerlei plaatsen of omgevingen terecht, zolang het maar buiten is: het bos, de vrije natuur, tussen de weilanden, op de heide of in het park. Elke omgeving heeft z’n eigen kenmerken en elementen. Deze natuurelementen weerspiegelen wat er in jou leeft. We gebruiken ze daarom als metaforen om bepaalde aspecten van het leven te visualiseren. We zoeken bijvoorbeeld een plek waarmee je de buitenwereld op dit moment kunt vergelijken. Dat kan een kring met bomen zijn, een duinpan, of een gebouw. Door alledaagse situaties aan de hand van metaforen te visualiseren ontstaat ruimte in je gedachten. We kijken vervolgens hoe de ideale situatie eruit zou moeten zien en die visualiseren we opnieuw. Op die manier maak je voor jezelf zichtbaar en tastbaar hoe je de problemen in het dagelijks leven kunt aanpakken. En dat maakt je sterk!”

Waarom is wandelcoaching beter dan medicatie?

“Bij psychosomatisch problemen schrijven artsen tegenwoordig vaak antidepressiva voor. Meer dan een miljoen mensen maken inmiddels dagelijks gebruik van antidepressiva om het leven dragelijker te maken! Maar antidepressiva lossen de problemen zelf niet op. Ze verhullen het alleen en verzachten het. Dit in tegenstelling tot wandelcoaching, waarbij je juist het onderliggende probleem bij de wortel aanpakt. Dat maakt wandelcoaching zo waardevol: onder begeleiding van je coach maak je een groei in persoonlijkheid door, met een blijvend resultaat. Dat betekent niet in alle gevallen meteen een volledige afbouw van medicatie; medicatie kan soms een onderdeel van de therapie blijven. Een vermindering van medicatie is dan doorgaans wel mogelijk.”

Voor wie is wandelcoaching geschikt?

“De wandelcoach is er voor iedereen die met levensvragen kampt, in de breedste zin van het woord. En dat gaat veel verder dan alleen depressiviteit of een burn-out! Ook voor mensen die vastlopen vanwege hun persoonlijkheid is wandelcoaching een uitkomst. Voor perfectionisten bijvoorbeeld en voor mensen die moeilijk voor zichzelf kunnen opkomen. Maar ook voor mensen met dwangmatigheden en voor hen die gebukt gaan onder eerder gemaakte keuzes in het leven. De wandelcoach heeft een heel scala aan werkvormen tot zijn beschikking om geestelijke ruimte te bieden.”

Welke resultaten bereik je met wandelcoaching?

“Wandelcoaching en Runningtherapie is een bewezen effectieve methode om verder te komen in het leven. Je maakt jezelf sterker. En wie in staat is zichzelf sterker te maken is een blijvende winnaar! Dankzij dat blijvende karakter is deze vorm van coaching zo succesvol en waardevol!”

Waar kunnen mensen terecht voor wandelcoaching?

Aanmelden kan via telefoonnummer 0653-167876, of e-mailadres   info@www.outdoorcoaching-noord.nl.

(Bezocht 30 totaal, 1 vandaag)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.